Å, glade adventstid

Adventstid

Da er vi godt i gang med årets adventstid. Den tiden på året hvor vi koser oss mest. Med julepynting, baking, julegaveshopping, innpakking av gaver og rengjøring.

Eller er det den tiden av året hvor vi stresser mest? Og når vi blar oss gjennom sosiale medier og det fylles opp med bilder av perfekte advenstoppsatser, morsomme rampenisser, pyntede juletrær, pent innpakkede gavekalendere og koselige familieaktiviteter kan hvem som helst få dårlig samvittighet for at man ikke har gjort alt sammen. For noen år siden var det så vanskelig for meg å holde meg gående i desember at jeg logget av alle sosiale medier fra midten av november. Jeg følte meg som en så dårlig person som ikke klarte å følge opp alt man “burde” gjøre, og det skrev jeg litt om.

Advent 2018

I år har jeg heldigvis klart å få et litt annet syn på ting. Det betyr ikke at jeg nå er helt på track med alt som man tenker burde vært gjort 11. desember. Så langt i fra. Jeg har kjøpt noen gaver, og de fleste av dem er pakket inn. Men der stopper det. Vel, ikke helt. For jeg har kjøpt et adventslys, satt opp kongerøkelsen og et annet duftlys. Men de står som en klynge på et rotete salongbord. Men dersom man tar bildet i riktig vinkel gir det likevel et ryddig inntrykk. Selv om du kan se både kongerøkelsen og holderen til den andre duftlyssaken.

Null stress

I år har jeg lagt lista lavt. Jeg skal ikke bake masse kaker, eller ta den ekstreme rengjøringen. I stedet rydder jeg litt etter litt. Det har vært mye kaos i huset i det siste, og det er viktigere for meg å få kontroll over det så det ikke bygger seg opp og blir verre enn å tro at jeg skal få huset plettfritt før jul.

Og det er så godt å ha lagt lista så lavt. For da klapper jeg meg litt på skulderen for hver lille ting jeg får gjennomført:

  • Julegave til kjæresten til dattera
  • Strikketøy til Viking garn
  • Laget utkast til program til julegudstjenesten
  • Fulgt opp oppgaver etter styremøte
  • Ryddet i gamle poser og pappesker på kjøkkenet

Dette er småting jeg har gjort denne uka. Og det er ganske deilig å ha gjennomført. Det gjør godt i et litt kaotisk hode. For det er veldig slitsomt å skulle gå rundt å huske alt man burde ha gjort.

Forbedringspotensiale

Når jeg har sagt at jeg har vært litt flink betyr ikke det at jeg ikke har flere ting som må gjøres. For i romjula får vi besøk, som så mange andre. Og da må våre to besøkende, i tillegg til de barna som kommer hjem til jul ha et sted å sove. Og akkurat nå er det ganske kaotisk på loftsstua som skal fungere som gjesterom. Jeg har planen klar for hvordan jeg kan komme i mål, men den må bare gjennomføres. Det tror jeg skal bli lettere nå som jeg har fått unna noe av det andre. Så jeg kan jo satse på at dette er en god sirkel. At en ting som faller på plass leder til en ny ting som blir gjort.

Mine adventstips

Hva skal så du gjøre i adventstiden? Kose deg! Ikke stress med ting som ikke er viktig. Noen ting må vi bare gjøre. Men det er så mye som man ikke MÅ gjøre, men som vi tror vi må gjøre. Og hvis de tingene ikke er viktig er det viktig at du får ta en vurdering om det må gjøres. For dersom du ikke makter å gjøre alt så skal du vite at vi er mange som har det sånn. De fleste gjør ikke alt. Men nå som vi kan dele det vi gjør på sosiale medier alt vi gjør får man inntrykk av at alle gjør alt som skal gjøres før jul.

Jeg gjør ikke det. Jeg tar tid til å kose meg. Ser en koselig film på Netflix når jeg ikke orker å gjøre noe annet. Og jeg gir meg selv skryt når jeg gjør noe som gjør ting koseligere for familien. Det gir meg en godfølelse så det er lettere å gjøre noen av de litt kjedeligere tingene senere.

 

Blogglistenhits