Arv og miljø

“Arv og miljø” er et kjent begrep. Og vi har vel alle sett effekter av dette. Både på hvordan noen ting går i arv, og hvordan noen ting må være miljø. For eksempel måten to søsken går på, selv om en av dem er adoptert.

I forbindelse med at jeg nå har startet en endring i livsstil som innebærer regelmessig trening. Og en trening som gir resultater tenkte jeg å dele en liten opplevelse.

Min kjære sønn ble født tre år etter at pappa døde. Så han har aldri hatt mulighet til å bli påvirket av sin bestefar. Og siden min bestemor og bestefar (farfar og farmor) også er døde er historien her basert på min hukommelse. Så de i slekta som mener det er anderledes får ha overbærenhet med meg 😉

Bestemor fortalte meg så mange ganger om da pappa var liten, for han var så glad i å kose. Han kom til henne og minnet henne på det hvis hun ikke tok seg tid til å sette seg ned og ta ham på fanget. Da var beskjeden klar: “Mamma, vi har ikke kost i dag!”. Denne egenskapen har min sønn arvet. Han er så glad i å sitte tett inntil, eller på fanget. Og hvis jeg slenger meg ned ved siden av ham når han har lagt seg, og vi ligger og snakker er det helt topp. Jeg har fortalt at han ligner på bestefar som han aldri har møtt. Da smiler han litt.

I går kom det en ny likhet opp. Han hadde overhørt meg skryte til dattera mi at jeg tok 50 kg i markløft. Så han lurte på hva som skjer med huden på overarmen når det blir mer muskler der. Vil huden slenge? Jeg sa jo at dersom jeg blir tynnere så vil det lett kunne bli ekstra løs hud. Men vi får se hva som skjer. Da fikk han et litt rart uttrykk i ansiktet, så kommer det fra ham: “Skal du bli skikkelig tynn, mamma?” Og jeg svarte at om jeg blir skikkelig tynn vet jeg ikke, men jeg vil jo bli tynnere. Det syntes han ikke jeg skulle. Og jeg skjønte ikke hvorfor. Så sier han: “Da blir du ikke like god å kose på”. Og der kom likheten. Pappa kunne som liten ikke forstå at tynne damer kunne være mammaer, for bestemor var en trinn dame, og veldig god å kose på. Så han var helt på bølgelengde med sitt barnebarn. Mammaer skal være myke og gode å kose på.

Jeg snakket med ham om at jeg nok aldri vil bli et beinrangel, men normalvektig. Og at vår kjære Whippet er veldig tynn og han elsker å kose på henne.

Blogglistenhits