Avhengighet

Avhengig

Å være avhengig av noe vil for mange være det samme som å ha dårlig viljestyrke.  For vi skal jo være sjefer over egen kropp og vilje. Men er det alltid sånn? Og er det alltid negativt å være avhengig?

Jeg tenker at å være avhengig er jo at vi må ha det du er avhengig av uten at du kan kontrollere behovet, og uansett om det er dårlige ting du vil ha eller gode så er det ikke så bra om vi ikke klarer å styre lysten på det.

Er jeg avhengig?

Som regel når det er snakk om avhengighet er det med tanke på gambling, alkohol eller narkotiske stoffer. Men man kan jo være avhengig av så mye annet.

Det finnes mange andre former for spilleavhengighet, for eksempel. Og avhengighet av mat og kanskje spesielt sukker er et økende problem i samfunnet. Noen er avhengige av trening, andre av mer spesielle ting. Men felles for alle avhengigheter er abstinensene som kommer dersom vi ikke får fylt på vår avhengighet. Og det vanskelige med avhengigheter er først av alt å innrømme at det er et problem, og så det å gjøre noe med det.

Sukker

Jeg har tenkt litt på min situasjon de siste dagene. Det har vært litt lenge siden forrige blogginnlegg, og jeg har tenkt litt frem og tilbake hva neste burde handle om. Og så slo det meg en ettermiddag da jeg satt hjemme i sofaen. Vi hadde besøk av min svigermor, og det betyr at det er noen sammen med meg når gubben går på jobb og guttungen på skolen. Så dersom jeg vil spise ting jeg ikke bør vil det bli oppdaget. Og etter noen dager begynte jeg å kjenne dette på kroppen.

Jeg begynte å tenke på muligheter for å komme meg på butikken uten at noen var med meg, for da kunne jeg kjøpe en lefse eller liknende. Når jeg innså at det ikke var mulig kjente jeg hvordan irritasjon og indre uro vokste frem. Og så jeg som trodde jeg hadde kontroll. Men min sukkeravhengighet hadde virkelig fått festet seg. Det hadde kanskje ikke vært helt enorme mengder hver dag, men litt for mye. Nok til at det hadde lagt seg et behov. Et behov som ikke skal være der. Og trangen til å tilfredsstille dette behovet ble intenst.

Bearbeidelse

Når jeg innså at dette var i ferd med å utarte seg til noe som kan bli et stort problem ble det lettere å kunne ta tak i det. For når jeg innså at jeg var redd for å bli oppdaget skjønte jeg at dette er faktisk et problem. At jeg fremdeles har sånn passe kontroll på mengdene betyr ikke at jeg ikke har et avhengighetsforhold til det.

Etter at denne tanken ble bearbeidet litt så har jeg klart å skjerpe meg. For jeg har et utrolig sterkt ønske om å klare og fortsette den livsstilsendringen jeg har påbegynt. Reisen er bare halvveis, og endringer av vaner skal jo vare resten av livet. Så jeg må lære meg å hente meg inn etter sånne runder som dette her.

Annen “rus”

Når vi snakker om avhengighet så kommer jo behovet for tilførsel av det man er avhengig av etter at man får en slag belønning i møte med det som skaper avhengigheten. En rus for en narkoman eller alkoholiker, endorfinkick for oss som er avhengig av sukker og adrenalinkick for de som blir gira på det.

En ting jeg blir litt “høy”, eller gira av er skryt. Særlig fra dere som leser bloggen og kommer med tilbakemeldinger. De siste ukene har jeg truffet flere av dere personlig, og dere har gitt meg så mye tilbake, og det gir meg en skikkelig kick! Guttungen kommenterte på det etter at vi hadde vært på et arrangement hvor flere som han ikke vet hvem er kom og kommenterte det, og sa at de ble inspirert av det jeg skrev. Og faren er at jeg kan bli litt høy på meg selv.

Men tilbakemeldingene deres gjør at jeg blir mer motivert til både å skjerpe meg, men også til å dele med dere hva min hverdag består av. Både tanker og handlinger. Det har dessverre ikke vært så mye treningshandlinger i de siste to tre ukene. Så da blir det litt tanker i stedet. Jeg kan sette ord på mine tanker og mentale utfordringer, for jeg vet at når jeg har disse utfordringene så er det alltid noen av dere som leser som kan kjenne dere igjen i det jeg skriver.  Og hvis det jeg har skrevet kan gjøre bare én person godt, da føler jeg at bloggen gjør noe nyttig!

Blogglistenhits