Gammel plage vond å fjerne

Begynnelsen

Når jeg refererer til gammel plage så er det for meg bekkenproblematikk. Helt spesifikt smerter i iliosakralleddene. Og da særlig det høyre. Det er dette som har gitt utfordringer når jeg trener. Og jeg har tenkt at det går seg nok til. Men det har jeg tenkt i snart 19 år, så jeg burde vel ha lært at det gjør ikke det. I løpet av disse årene har smertene gått litt i bølgedaler, både ut i fra hvor mye feilbelastning jeg har gitt bekkenet, og så ser jeg en viss sammenheng med hormonsvingninger. Det beste eksempelet på det er siste svangerskap som gjorde at vi kjøpte oss ny sofa, for at jeg skulle kunne ligge litt mer komfortabelt. Det var mange timer om dagen på den sofaen, jeg har sjelden lest så mange bøker etter hverandre. Det svangerskapet ble avsluttet 29.04.06.

Behandlingsrunder

Det er ikke sånn at jeg ikke har prøvd meg på behandling tidligere. Men av forskjellige grunner har jeg aldri kjørt behandlingen lenge nok. En gang ble fysioterapeuten sykmeldt, en annen gang gikk behandlingsforsikringen min ut og jeg hadde ikke mulighet til å fortsette hos den kiropraktoren, og sist gang jeg avbrøt var fordi det gjør så sinnssykt vondt å jobbe på gamle plager. Men nå er jeg altså i gang igjen. Denne gangen hos naprapat. Jeg har gått til henne, og samboeren, i flere år for forskjellige plager. Men nå fant jeg ut at det kanskje kan være lurt å behandle det som jeg anser som roten til mange av plagene litt høyere oppe på ryggraden.

Roten av alt vondt

Jeg har som sagt aldri fått behandlet bekkenet godt nok. Hvilket har medført mye smerter, noen ganger en gnagende smerte og andre ganger en mer  stikkende smerte. Og etter at jeg begynte å trene, og dermed kjørte kroppen litt hardere enn jeg har gjort før våknet den stikkende smerten mer til livs. Så jeg endte opp tilbake hos naprapaten, som jeg en gang tidligere hadde stoppet behandlingen hos fordi det gjorde så vondt. Hun begynte å behandle rygg og korsrygg, og litt i bekkenområdet. Det var vondt nok, men jeg kjente etter noen få behandlinger at kroppen responderte godt på behanding. I tillegg kunne jeg på gode dager klare nye øvelser på trening. PT Salvesen er alltid fornøyd når han kan kjøre musklene mine hardt uten at det frembringer smerter.

Triggere

Så i sommer hørte jeg at vi skulle kjøre “Sykle til jobben” arrangement. Og jeg har lurt på om jeg skulle prøve meg på sykkelen i sommer, så da testet jeg hvordan det var å sykle til jobben. Det gikk lettere enn jeg hadde trodd, på et vis. Kondisen holdt godt, lårmusklene har sannelig hatt tøffere økter med PT Salvesen, men bekkenet….. Det likte absolutt ikke min bråstart med ny type trening. For en halv time på sykkelsetet, med ryggsekk var visst ikke helt innafor. Allerede da jeg kom på jobb kjente jeg smerter fra bekkenet og ned i beina. Og da jeg syklet til trening etter jobb ble det verre. Så jeg ble sendt hjem fra trening. PT Salvesen ville til og med ordne med sjåfør, men jeg er litt sta, så jeg sa at jeg skulle klare å sykle hjem. Det fikk jeg lov til, så lenge jeg lovet at jeg ikke skulle pushe meg selv. Hvilket innebar at jeg måtte gå alle motbakker. Og så lovet jeg at jeg skulle ringe gubben om det ble for ille.

Om det ble for ille ville jeg nok ikke ha innrømmet det akkurat da. Men med resten av dagen og påfølgende dag tilbrakt på sofaen, med unntak av dobesøk og måltider burde gi meg en indikasjon på at jeg hadde gjort noe kroppen syntes var skikkelig teit.

Nålepute

Etter denne turen har det kommet nye vedvarende smerter. Dette tok jeg opp med naprapaten da jeg var til behandling forrige uke. Så hun skulle nå fokusere direkte på problemene rundt iliosakralleddene. Det er stort sett der jeg har hatt smerter når det gjelder bekkenproblematikken min.

Noe av det jeg liker best med naprapaten er at hun setter nåler. Hun tar noen lange nåler som hun stikker midt inn i de vonde musklene. Det er ikke den mest behagelige opplevelsen jeg har, men det er skikkelig effektivt på meg. Men denne gangen gjorde det veldig vondt hver gang hun satt nålene. Jeg tror aldri jeg har klynket så mye i det hun setter inn nålene. Jeg var full av nåler fra hofte til hofte. Og ekstra mange rundt ryggraden. Når nålene har stått i en stund begynner moroa. Da vrir hun litt på dem slik at muskelen trigges,  noe som resulterer i en liten sammentrekning. Nå er det sånn at setemuskelen, som er en stor muskel har ikke noen direkte små sammentrekninger. Så når den prøver å bevege seg samtidig med at det står en nål i den, så kjenner du det.

Men det er bare begynnelsen av moroa. For når hun omsider tar ut nålene er det hun som får glede seg. Jeg ser for meg at hun kan få ut litt frustrasjon, eller bygge opp om eventuelle skadefro tendenser når hun kjører fingre, eller albue inn i disse punktene. Når hun gjorde det forrige uke gjorde det så vondt at jeg svimlet der jeg lå på benken. Og jeg er faktisk ganske flink til å puste under behandling. Det ble faktisk så vondt at jeg måtte be henne slutte. Det har jeg aldri gjort før, og jeg har hatt noen behandlingstimer på forskjellige ting.

Bekkenløsning/-låsning

Så nå sitter jeg her og skriver. Om litt over en time ligger jeg på benken hennes igjen. Og jeg gruer meg. For de siste dagene har de vedvarende smertene kommet skikkelig tilbake. Alt gjør vondt. Sitte, ligge og gå. Uansett gjør det vondt, og ingen av tingene gir avlastning. Gange er verst, for da kommer i tillegg den stikkende smerten.

Mitt håp er bare at det må bli verre for å kunne bli bedre! Så jeg får bite i meg smertene og kjøre på med behandlinger. For sånn som det er nå har jeg dyp medfølelse med alle der ute som er hardere plaget enn meg med bekkensmerter. Jeg vet at jeg ikke har det ille i forhold til mange andre, men det “ødelegger” mange av mine planer. Så det frustrerer meg.

Så du som har lest så langt skal bare vite at dersom du har en plage du tror skal gå over av seg selv, IKKE vent i 19 år før du behandler den. Ikke 12 år heller for den saks skyld. Det hjelper ikke. For det tar visstnok mer enn én behandling å fikse så mange års spente muskler og andre problemer relatert til det.

Blogglistenhits