Gluten- og melkefri krydderkake

*Reklame*

Matallergier

Noen mennesker er litt mer uheldig med tarmsystemet sitt enn andre. Jeg er så heldig å være mor til ei med melkelallergi. Det er ikke laktoseintoleranse, for hun tåler ikke melkeproteinet. For mange skjønner ikke at det er noen forskjell. Det er nok vanligst med laktoseintoleranse, og da kan man spise noen ting, men min kjære datter kan ikke spise noe som har noen former for melk i seg.

For å beskrive dette så kom det noe oppgitt fra henne i matbutikken for noen år siden: “Mamma, vet du hvilket ord jeg hater? Skummetmelkspulver!” Hvis du lurer på hvorfor hun sa det kan du ta deg en tur i kjøkkenskapet og lese noen innholdsfortegnelser. Det er utrolig hvilke matvarer de putter skummetmelkspulver i. Den ene tingen jeg ikke sjekket for noen år siden, for jeg trodde at det måtte være helt trygt, var marengs. Men av en eller annen grunn er det kun en produsent som ikke har melk i sine. Og så jeg som trodde marengs var eggehvite og sukker. Det var i alle fall sånn jeg lærte å lage det i heimkunnskapen på skolen.

For å supplere i behov for å lese ingredienser (ja, jeg vet at det finnes apper som kan hjelpe med det) så har hun gått bort og fått seg en kjæreste med cøliaki. Så når han er på besøk er det andre hensyn å ta. For han skal ikke ha mat som er i kontakt med gluten. Så han får eget smør, eget smørepålegg og så videre.

Kakebaking

Jeg kan bake både kaker og andre ting. Men det blir mindre av det når jeg ikke kan bruke ordentlig smør eller mel. For eksempel sluttet jeg å bake julekaker da dattera fikk påvist melkeallergi som treåring. Nå handles de inn, etter å ha lest nøye på ingrediensene. Vi blir flinke på hvilke pepperkaker som er melkefri og slikt. Men det aller vanskeligste for meg er nok å bake glutenfritt. For jeg er ikke helt trygg på om jeg bør legge til noe til å erstatte gluten som bindemiddel, eller om vanlig glutenfritt mel er nok.

Så da jeg var innom Farmateket for å se på noen andre ting så kom Veronika inn på krydderkakemiksen de har, og at jeg burde prøve den. Og av gammel vane begynte jeg å lese innholdsfortegnelsen. Og da jeg oppdaget at denne var både gluten- og melkefri så ville jeg prøve den. For jeg er utrolig glad i krydderkaker. Veronika hadde laget den litt annerledes enn det fremgangsmåten på pakken tilsa og anbefalte meg å prøve det.

Min variant

Siden jeg skal ha min melkefri bestemte jeg meg for å lage kaka ut i fra måten det står på pakken, bare bytte ut alle meieriprodukter med melkefri alternativer. Og her vil jeg bare legge inn skryt av Oatly sine produkter. De har så mye bra, noe som har gjort utvalget for frøkna betraktelig større. I tillegg oppdaget hun for kort tid siden at Eldorado har et melkefritt margarin som faktisk smaker godt. Så det er en ny favoritt her i huset.

I stedet for Creme Fraiche brukte vi Creamy Oat Fraiche, og til ostekremen til glasur ble det Smøremyk fra Eldorado og Oatly – På Mackan naturell, smøreosterstatning.

Selve kakerøra så helt normal ut. Det luktet helt som forventet av en krydderkake. Og den løsnet veldig greit fra formen. Da den var avkjølt var det tid for glasur. Å lage ostekrem med melkefri alternativer var litt mer utfordrende. For margarinet er mye mykere enn vanlig smør. Selv om jeg prøvde å ha i ekstra melis for å gjøre den litt fastere følte jeg at jeg måtte stoppe et sted, for å ikke få den for søt.

Testpanelet

Jeg hadde ventet med å lage kaka til dattera vår var hjemme sammen med kjæresten. For jeg ønsket meningen fra alle varianter av familiemedlemmer. Dette betyr at kaka ble laget på hytta til jobben, og der står det ikke like mye kakedekorasjonsgreier som i skapet mitt hjemme. Derfor ble dekoren veldig enkel. Men det har jo ikke så mye å si for smaken.

Testpanelet bestod av gutt (19) med cøliaki, jente (19) med melkeallergi, gutt (12) litt kakekresen for han blir lett kvalm av kake, mor som er litt skeptisk til så mange varianter av mat fritt for det ene og det andre, og far som er stort sett altetende.

Aller først må jeg si at kaka hadde en luftig og hang godt sammen. Det kan av og til være en utfordring når man lager glutenfrie ting. Og kaka var ikke tørr i det hele tatt. Men myk og god. Glasuren smakte ganske likt en vanlig ostekrem.

Når alle hadde fått sitt stykke satt jeg i spenning og ventet på responsen.

Både dattera vår og kjæresten sa at det var en veldig god kake. Til og med guttungen ga den en tommel opp og et “gourmetkyss”. Vi voksne syntes også kaka var helt nydelig. Selve kaka kunne du ikke smake at ikke var laget på vanlig oppskrift, men smørkremen ble ikke like fyldig som en vanlig smørkrem. Men det kan nok perfeksjoneres.

Konklusjon

Dagen etter da jeg tenkte jeg skulle ta en smakebit til for å få litt mer inntrykk av kaka fant jeg et tomt kakefat på kjøkkenbenken. For mens mor og far hadde vært på fjelltur hadde de tre unge spist opp resten av kaka. Og dommen da er at kaka var enda litt bedre dagen derpå.

Når vi sitter og snakker om hva man tenker om kaka, kommer ønske om å lage det en gang til. Da vil de spise med is ved siden av, og droppe glasuren. Og jeg tenker at man kan sikkert kjøre den som en gulrotkake med revne gulrøtter i.

Så ønsker du en kake med mindre sukker og uten hvetemel så er dette virkelig et godt alternativ. Og jeg er sikker på at den ikke blir noe mindre god ved å bruke helt vanlige meieriprodukter når du lager den. Men som sagt, godkjent av alle i familien uansett om hvilken smak de har og hvilke matvarer vi må ta hensyn til.

Blogglistenhits