Katteutstilling

Som noen av dere kanskje har fått med dere så er jeg veldig glad i katter. Og jeg er så heldig at jeg har fått meg den rasekatten jeg har ønsket meg. Og nå begynner moroa!

I helgen var jeg på min (og kattens) første katteutstilling. Lørdag morgen kl 6.15 ringte vekkerklokken for at vi skulle rekke dette. Utstyr var pakket kvelden i forvegen så det skulle bli minst mulig stress om morgenen. Storesøster i huset skulle være med, så vi gikk stille rundt i huset og ordnet ting. Lillebror og lillesøster våknet før vi gikk. Og det var spennende å putte Ywonne inn i buret, og se hva mamma og storesøster skulle ha med av utstyr til katt og seg selv. For her måtte vi forberede oss på 10 timer på katteutstilling. Og med 12 års erfaring med barn hadde mor med seg en del mat, kjeks, drikke og annet snacks. Og godt var nok det 🙂

Vi ankom ustillingen litt over åtte. Og da var det bare å ta med alt pikk-pakket og stille seg i kø til veterinærkontrollen. Der møtte vi også oppdretteren til Ywonne. Hun skulle hjelpe oss, for hun er en erfaren ringrev i disse kretser. Vi kom oss glatt gjennom veterinærkontrollen. Så var det registrering og tildeling av burplass. Dette gikk veldig fort og greit. Men å finne buret var ikke fullt så lett… Vi lette lenge, for vi hadde ikke lagt merke til at alle radene var merket med bokstav og tall. Men da vi endelig fant ut av det gikk det greit å finne riktig bur. Så var det å finne frem burpynt. Det er ett stort tøystykke som skal dekke disse triste metallveggene i burene. Jeg hadde sydd mitt av svart fløyel. For jeg har lest at det var lurt å ha en mørk farge og litt tungt stoff som kunne dempe lyden. Jeg hadde derimot ikke tenkt så nøye over andre ting. Den viktigste tingen jeg hadde glemt var seng til Ywonne. Matskål og dokasse hadde jeg. Og sand hjemmefra så hun skulle ha kjent den lukta før. Og maten var hennes vanlige. For man kan få både sand og mat på utstillingen, men jeg ville at min lille katt på bare 5 mnd skulle ha mest mulig vante omgivelser. Og det kan man jo si at hun utnyttet. Dagens seng ble dokassa. Selv om jeg kjøpte en ny seng til henne. Fordelen var at hun gikk ikke på do i den, selv om vi var borte i over 12 timer. Så jeg regner med at hun var klar for sin vanlige dokasse da hun kom hjem.

Da alt var ferdig rigget, og kattene var i bur så var det klart for oss tobeinte å gjøre oss klare. Det var frem med campingstolene og program. Nå var det på tide å finne ut hvor lenge vi kunne anta å vente til det ble vår tur. Her var det sannelig greit å sitte sammen med ringreven. Hun viste meg hvordan jeg skulle få litt oversikt. Det var om å gjøre å finne hvilken dommer som skulle dømme kattene, og hvilke andre raser han/hun skulle dømme. Så var det bare å telle opp hvor mange katter det var i de rasene som stod før oss på lista, gange dette med 5, for det tar ca 5 minutter å dømme hver katt. Og da fant vi ut at det var ca 4 timer til det ble vår tur. Så da var det bare å slå seg til ro med det. Vi gikk en runde rundt for å se litt på andre katter og de som stod der med stands for å reklamere og selge ting.

Men inn i mellom måtte vi tilbake å se til kattene våre. Det ble også god tid til kaffe og snacksen vi hadde med. Vi leste litt i katalogen og snakket masse om hvordan bedømmingen skulle foregå, og hvordan prisene var satt opp. Jeg har mest kunnskap, om enn det ikke er mye, om hvordan hunder bedømmes. Så skulle jeg prøve å lære meg ett nytt system, som jeg da prøvde å sammenligne med systemet jeg ikke kan ordentlig. Men jeg kan trygt si at jeg var smått forvirret.

Ettersom dagen gikk bled det vår tur. Først skulle oppdretter stille mor til Ywonne. Så jeg fulgte nøye med for å se hvordan dette ble gjort. Dommeren tok seg god tid med katten, kjente på henne og snakket med henne. Han var også flink til å forklare for oss som stod ved siden av og så på hva han så etter og hva han syntes var bra på rasen. Jeg fulgte også nøye med på hva han sa om de andre kattene. Så var det min tur. Jeg var den eneste som stilte kattunge i denne rasen, så det var ingen i samme aldersgruppe å sammenligne katten med. Det gjorde ting litt annerledes. Jeg var nok minst like nervøs som katten, selv om familien min mente at jeg taklet dette helt fint. Men dommeren merket det, og det kan jo være lett for han å se som også ser og kjenner på katten som reflekterer mine følelser.

Da han var ferdig med vurdering av Ywonne fikk jeg vite at hun fikk bedømmelsen EX1, det betyr at han mener katten er eksellent. Og det er jeg enig i… Siden hun er så ung er det det høyeste hun kan få. For de av dere som er vant med utmerkelser i dyreverden så vil det si at hun kan enda ikke bli Champion. Og han sa at han ville gjerne se henne en gang til den dagen.

Så var det tid for å sammenligne alle Russian Blue mot hverandre. Vi stolte katteeiere stod og holdt frem våre små og store katter, og ventet i spenning. Han begynte med de voksne og sa hva han syntes var bra, og begrunnet hvorfor han plasserte dem på det nivået han gjorde. Den som kom sist var moren til Ywonne. Og så fortsatte han med de andre. Til slutt tok han Ywonne. Og jeg tenkte at det var fordi hun var kattunge. Men nei, han mente at hun var Best i Variant. Det vil si at han syntes hun var den fineste Russian Blue som var der den dagen! Jeg kunne nesten ikke tro det. Hun skulle stilles en gang til, og hun ble best i rasen. Dette var helt utrolig! Jeg tenkte at dette var nesten umulig til å være første utstilling.

Så kom tiden for å bli vurdert en gang til. Alle kattene dommeren hadde plukket ut i kategorien og aldersgruppen skulle nå vurderes mot hverandre. Nå var det bare 2 katter han hadde sendt videre til denne vurderingen. Og han var veldig fascinert av Ywonne og valgte å nominere henne til panel. Det vil si at nå kom hun til den siste vurderingen hvor alle dommerne i kategorien skulle velge en å stemme på. Den med flest stemmer ble “Best in Show”. Og nå ble spenningen i meg enda større. Vi ventet en stund før det var vår tur til å komme i panel. Der var det ikke lenger jeg som presenterte katten. Nå skulle assistenter bære katten fra dommer til dommer. Og så til slutt ga dommeren sin stemme. Det var nå fem dommere som alle hadde nominert hver sin katt. Så her stod Ywonne mot fire andre katter. Så da det ble ropt opp hvilken katt de forskjellige dommerne hadde stemt på spisset vi ørene ekstra. De tre første stemmene ble fordelt på tre forskjellige katter. Deriblant Ywonne. Hjertet hamret ekstra da de sa at dommer X var enig med dommer Y om at katt Z var favoritt. Det var ikke Ywonne. Men det gjør ingen ting. Vi kom hjem fra utstilling med en delt andreplass. Selv om jeg egentlig tror at de ikke teller andre plasser enn førsteplass i katteverden 😉

Så nå er jeg bitt av basillen. Jeg vil på flere utstillinger. For jeg må jo se om andre dommere er like imponert over katten som denne dommeren var.

Blogglistenhits

2 thoughts on “Katteutstilling

  • Oi, saa göy da!! Gratulerer til Ywonne fra oss fire, gleder oss til aa treffe henne en dag 🙂

    • Ja, det må dere. Kanskje jeg må se etter en utstilling i Belgia eller Frankrike. Så kan du bli med som tolk 😉 Enda mer ny terminologi å sette seg inn i 😉 Vanskelig nok å forstå noe av dette på norsk…

Det er stengt for kommentarer.