Litteratur

Flere av mine venner er veldig opptatt av bøker. De kan masse om forskjellige forfattere og sjangere. De er dyktige til  å ordlegge seg både skriftlig og muntlig. Jeg er veldig imponert over alt disse personene kan, og hvor engasjerte de kan være i forhold til litteratur. Selv anser jeg meg selv som en litt over gjennomsnittet lesehest. Jeg var ikke den som satt med nesen i en bok fra jeg lærte å lese. Men etter som jeg vokste opp fant jeg noen bøker som jeg ble fascinert av. Litt før tenårene satt inn oppdaget jeg to jenter. “Anne fra Bjørkely” og “Polyanna”. Da våknet min interesse for bøker. Jeg leste alt om disse, flere ganger. Så gikk jeg over til serien “Historien om…”. Og fordypet meg i menneskers liv på ett nivå som jeg kunne forstå.

Det ble flere bøker, “De tre musketerer”, “Greven av Monte Cristo” og andre bøker med litt tyngre innhold enn barnebøkene. Og en verden åpnet seg. Det ble flere bøker. Etterhvert hadde jeg alltid en bok, eller to jeg leste på. Men det var ikke nødvendigvis sånn at jeg brukte hvert ledige sekund til å lese.

Da jeg flyttet for meg selv så økte nok lesingen en del. Jeg bodde alene, og hadde ikke tv. Så kveldene ble tilbrakt med radio og bøker. Jeg hadde ennå ikke lært meg helt hvordan det var greiest å navigere meg gjennom hyllene på biblioteket nå som jeg var over i “voksenverdenen”. Heldigvis hadde jeg familie som kunne tipse meg om bøker og forfattere. Og det ble mange gode bøker. Medlemskap i bokklubber gjorde også sitt til at det kom nye forfattere inn i mitt liv. Jeg fikk noen favoritter. Og nå var lånekortet på biblioteket i hyppig bruk. Jeg leste etterhvert det meste av forskjellige forfattere og fant mine sjangere. Krim og annen spenning ligger nok på topp av mine favorittbøker. Selv om en god bok med humor ikke er så dumt, det heller.

Nylig var vi på ferie hos min svigerinne med familie i Belgia. Hun er en mer informert og ivrig lesehest (på flere språk). Jeg hadde med meg en bok, men den ble jeg ferdig med før ferien var over. Så hun anbefalte noen av sine bøker. Det var spesielt to svenske forfattere hun dro frem. Camilla Läckberg og Johan Theorin. Jeg leste boka hun hadde av Camilla Läckberg. Den var så engasjerende at jeg ikke klarte å legge den fra meg. Jeg benyttet hvert ledige øyeblikk til å lese. Når jeg hadde hatt tid, men ikke hadde boka med meg, så ble jeg nesten litt rastløs. Jeg slukte boka på få dager, og ble ferdig før jeg dro hjem. To dager etter at vi kom hjem bar turen til biblioteket, for nå ville jeg lese videre på historien av Camilla Läckberg. Men så viste det seg at hun er en av de mest leste krimforfatterne for tiden. Og dette hadde selvfølgelig ikke jeg fått med meg. Jeg leser ikke noen anmeldelser av bøker, og min vennekrets er ikke de som leser for mye. Så jeg fikk meg en liten aha-opplevelse. Her kom jeg hjem fra utlandet hvor jeg hadde fått anbefalt en bok. Så jeg trodde at dette var en litt ukjent forfatter. Men som i ettertid viser seg at ligger med to bøker på 10 på topp lista i en av våre bokhandlerkjeder.

Jeg hadde i utgangspunktet tenkt at jeg ikke skulle kjøpe bøkene, men låne dem på biblioteket. Men der er det så lang ventetid så jeg gikk i butikken for å kjøpe neste bok. Der stod det noen av bøkene, og siden disse bøkene er oversatt til norsk i tilfeldig rekkefølge er det ikke alltid så lett å finne ut hvilken bok som er når i serien. I alle fall ikke for damen i den bokhandelen hvor jeg gikk. For hun mente at hun fant bok nr 2. Jeg kjøpte boka, og gledet meg til å dra hjem og lese. Men før jeg begynte så sjekket jeg på nettsiden til Camilla Läckberg fant jeg ut hvilken rekkefølge bøkene er skrevet i. Damen i butikken mente vel egentlig at det var det samme hvilken rekkefølge man leste disse bøkene. Men der er jeg uenig. Selv om det er nye mysterier så er det jo en historie ved siden av. En historie om livene til de personene man følger gjennom bøkene. Og det ødelegger lesegleden for meg hvis man ikke får den historien kronologisk.

Så nå bærer det nok avgårde til en annen bokhandel hvor de har alle bøkene og forhåpentligvis kunnskap om hva som er først og sist i en serie.

Blogglistenhits

2 thoughts on “Litteratur

  • Läckberg og Theorin… Fantastiske forfattere som man sluker rått!

    Theorins bok nr. 2 er rent ut uhyggelig skummel. Jeg er ikke veldig mørkredd, men ble nesten litt skvetten av den. Gled deg!

  • Artig at du skriver om dette! Jeg skal også snart ta for meg bok nummer 2, men venter til påskeferien da jeg kommet til å ha mer tid til å lese uavbrutt – det er jo umulig å lese en slik bok litt her og litt der, ikke sant?

    Og så vil jeg bare tilføye noe som en eller sa til meg den gang jeg var ung (for over 100 år siden *fniis*) at den som liker å lese, kjeder seg aldri 😀

Det er stengt for kommentarer.