Mørkets monstre

Mørket har kommet. Dette fører til at mørkets monstre sniker seg frem. De skyr ingen ting når det er mørkt. Nå er de herrer over veien. Du legger ikke merke til dem med en gang, selv om de kommer rett mot deg. Du skjønner det ikke med en gang. De ser helt vanlige ut. Når de kommer nærmere så ser du forskjellen. På avstand kan du ikke si at dette er et monster. Det finnes to typer monstre. Den ene er flerøyd, den andre typen er enøyd.

På dagen tenker vi ikke på dem som monstre. De er oppleves som nyttegjenstander. Noen er nye og glinsende andre er gamle og blasse. Blir de gamle nok blir de omtalt som veteraner. Som regel har nok veteranene blitt for gamle til å være flerøyd monstre, men muligheten for en veteran til å bli enøyd monster er tilstede. Men de aller nyeste har ofte et stort behov for å vise frem det flerøyde monsteret i seg.

Jeg kjenner at jeg ikke blir redd for disse monstrene, men heller irritert. Jeg har vært ute på kursreise. Denne gangen kjørte jeg fra jobb til hotellet i går ettermiddag, og hjem i dag ettermiddag. Og som du kanskje har skjønt er mine monstre biler. Biler som kjører rundt med tåkelys når det ikke er en skydott i nærheten, og biler som ikke setter inn ny pære når det er en som går. Det som uansett provoserer meg mest er de sjåførene som skal være så tøffe at de kjører med tåkelys og nærlys på en gang.

Når man kjører på norske riksveier en mørk vinterkveld har lys veldig mye å si. Min bil har helt greie lys. Jeg ser veldig godt når jeg kjører alene på veien. Men av og til kommer det jo biler i mot. Og så lenge bilen som kommer i mot er langt borte og fremdeles benytter langlys er ikke noe problem. Men når de kommer så nærme at det er på tide å blende ned til nærlys så blir det veldig forstyrrende når biler som er store og har lysene litt høyt oppe i tillegg bruke tåkelys blir det en veldig stor lyskilde som kommer mot deg. Det gjør det vanskelig å konsentrere seg og å se hvordan veien bukter seg foran meg.

Tar med et klipp fra Statens vegvesen sine internettside og lar det være det siste jeg sier i dag.

Tåkelys
Det er ikke tillatt å ha flere enn 2 tåkelys.
Det er ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med nærlys.
Det er tillatt å bruke tåkelys som kjørelys i stedet for nærlys på dagtid.
Det er i utgangspunktet ikke tillatt å bruke tåkelys i kombinasjon med fjernlys. Unntaket er kurvekjøring i lav hastighet (10-20 km/t).

Blogglistenhits