Teller ikke kalorier

 Kaloritelling

Ja, du leste riktig. Jeg teller ikke lenger kalorier. Jeg har gjort det, mange ganger. Veid maten, beregnet mengde og skrevet opp for å telle opp mot slutten av dagen. Det har jeg sluttet med. Og det er så befriende!

Nå må du for all del ikke tro at jeg ikke bryr meg om kaloriene. For det gjør jeg. Men jeg har ikke lenger et behov for å detaljstyre hvor mange jeg spiser i løpet av en dag. Et kaloriregnskap er viktig. Vi må forbrenne mer enn vi spiser, dersom målet er å gå ned i vekt. Og det har jeg fokus på. Men jeg følger ikke med på om det er 1600 kcal eller 2000 i løpet av en dag.

På Stamina lærte vi masse om ernæring. Vi har lært å lese innholdsfortegnelser, og det gjør jeg. Men det er ikke alltid det er kcal jeg ser på der, men kanskje hvor mange gram karbohydrater, og da særlig “hvorav sukkerarter”. En annen ting som er greit å følge med på når vi leser innholdsfortegnelser er fiber, fett og protein. På for eksempel frokostblanding har jeg mer fokus på fiber og karbohydrater enn kalorier. Men når jeg skal handle inn utskeielsene da ser jeg på kaloriene. For vi har fått som tips å holde utskeielsene til under 500 kalorier i uka. Så dette teller jeg. For det er overraskende fort å passere 500 kalorier. Og for meg er kanskje dette det stedet jeg må passe mest på, og holde strengt fokus.

Måltidsplan

For å ha en viss kontroll på kaloriinntaket har vi lært litt om hvilke mengder som er lurt å holde seg til.

Frokost:

1 brødskive/2 knekkebrød
Magert pålegg, evt litt margarin
1 glass juice/melk

eller

4 ss havregryn/frokostblanding
Skummet melk, eller Biola uten tilsatt sukker

eller

havregrynsgrøt kokt på vann og ca 1 dl havregryn
litt lettsyltetøy og rosiner

Mellommåltid (ca 100 kcal for kvinner og 200 for menn)

feks.

1 Dobbel 0% Yoplait, eller liknende og en frukt/grønnsak

eller

1 God morgen yoghurt uten sukker

 

 

Lunsj

2 skiver brød eller 4 knekkebrød
1/2 tallerken salat

 

 

Middag

1 porsjon etter tallerkenmodell (ikke en alt for stor tallerken)

1/2 tallerken grønnsaker
1/4 tallerken proteiner
1/4 poteter/ris/pasta eller liknende

Måltidsrytme

Jeg spiser, eller prøver i alle fall å ha en måltidsrytme som gjør at det ikke går mer enn ca 3,5 time mellom måltidene. Og måltidene er fordelt slik: frokost – mellommåltid – lunsj – mellommåltid – middag – mellommåltid.

Det var tøft i begynnelsen, det skal jeg innrømme. Og det er tøft hvis jeg nå har slurvet og spist helt feil mat, eller feil mengder. Men når kroppen blir vant til det kan man kjøre på som man vil. Blodsukkeret blir stabilt. Det er ikke noe problem å kjøre tøffe treningsøkter på denne maten. Da trener jeg som regel mellom et hovedmåltid og mellommåltid. På den måten blir mellommåltidet den maten det er lurt å få i seg rett etter trening.

Jeg har fått kommentarer på at jeg må ha i meg mer mat når jeg har kjørt en hard økt. Men for meg som skal ned i vekt er all ekstra forbrenning bonus. Og da ønsker jeg ikke å ødelegge det ved å putte inn kalorier som veier opp for det.

Effekt

Så lurer du kanskje på hvilken effekt jeg opplever av å ha et sånt kosthold. Og det skal jeg fortelle deg.

  1. Jeg har stort sett mindre sug på usunn mat. Hvis jeg ikke er nøye på kostholdet er dette et ganske stort problem for meg.
  2. Jeg har et stabilt blodsukker. Nå har jeg ikke diabetes, men det vil nok ikke ta lang tid før jeg får det hvis ikke jeg har fokus. Før jeg begynte min livsstilsendring var jeg nok i ferd med å utvikle det. Jeg fikk stadig det som nok liknet på føling. Selv om både blodsukker og langtidssukker var fine.
  3. Humøret er mer stabilt. Når blodsukkeret ikke svinger så mye blir jeg heller ikke så “hangry”. For når jeg begynner å kjenne at nå er jeg sulten, så er det faktisk tid for et nytt måltid.
  4. Mer energi. Jeg har hatt så utrolig dårlig med energi. Sovnet bare jeg satt stille. Det var så ille at jeg begynte å lure på om jeg hadde en eller annen form for sovesyke. Men med jevnt energiinntak så holder det seg bedre. Når jeg kjenner at jeg vil sove, så er det igjen gjerne tid for mat. Og hvis jeg da spiser så kommer energien tilbake. Når det er sagt så er jeg ennå ikke en Duracell-kanin, men jeg føler ikke at jeg må sove på dagen hver dag.
  5. Mindre vondt i hodet. Akkurat det skulle ikke så mye til. Men vi er tilbake til effekten av jevnt blodsukker. Og hodepine er absolutt en ting som blir trigget ved store svingninger.

Jeg har hatt noen runder med slurv etter at jeg kom tilbake fra Stamina. Og jeg merker helt klart forskjell på stort sett alle de punktene hver gang.

I sommer var jeg nøye, og jeg var mer aktiv i sommer enn jeg har vært på minst 25 år. Den siste måneden har det gått litt dårlig, og jeg har vondt i hodet hele tiden, er tom for energi og det føles generelt ikke bra.

Fokus

Så hvordan holde fokus? Av og til lurer jeg veldig på dette. For jeg ser jo at jeg må være nøye resten av livet. Etterhvert må jeg ikke ha det samme underskuddet av kalorier, men jeg kan jo ikke kjøre på med overskudd. Da er veien opp igjen de kiloene jeg har jobbet bort veldig kort.

En av mine måter å holde fokus er å se tilbake. For da kan jeg se hva jeg har oppnådd. Hvordan livet var når jeg levde sunt og fornuftig og når jeg bare fulgte de innfallene jeg fikk. Jeg har også et mål om en operasjon når vekta bare har gått ned litt til. Da vil jeg få mindre plager på andre områder. For ikke å snakke om hvor herlig det er å kunne gå i hvilken butikk som helst å prøve klær. Og selv om klærne er litt stramme føler jeg meg ikke som Michelin-mannen.

Men den største motivasjonen til å holde fokus er dere som leser. Og de som følger meg på Instagram. Det er så herlig når dere gir gode tilbakemeldinger, og når dere sier at dere heier på meg. Da får jeg troen på at jeg kan klare dette videre. For det var et kjempestort steg å ta de første stegene for å snu om på alle dårlige vaner. Og med mange runder med meg selv fremover for å holde stø kurs er det så godt å vite at det er så mange der ute som følger med, og da er det litt for flaut å bare gi opp, selv om det er tøffe perioder.

Fasitsvar

Det at jeg ikke teller kalorier i detalj er kanskje ikke veien å gå for deg, hvis du vil ned i vekt. Noen ønsker å ha full kontroll. Jeg klarer ikke det over tid. Det tar ikke mange ukene før jeg gir opp det, og da gir jeg gjerne opp resten også. Så at jeg har lært meg hovedprinsippene og sett at det fungerer for meg er jeg veldig glad for.

Det jeg også gjør som er viktig er planlegging. Hver uke, søndag kveld eller mandag morgen planlegger jeg hva jeg skal ha fokus på den uka. Det kan være at jeg har slurvet med måltidsrytmen og vil ha den på plass. Eller at jeg har trent for lite og må komme meg i gang igjen. Det kan også være at jeg er i ferd med å tulle for mye med døgnrytmen, og det må justeres. Alle sånne ting kan planlegges. Jeg har ikke mange mål hver uke. Gjerne bare en eller to ting. For jeg er en person som ikke klarer for mange nye ting på en gang.

Så når jeg setter meg ned for å legge planer for neste uke tar jeg en gjennomgang av hvor bra jeg fikk til det jeg skulle jobbet med. Noen ganger har det vært sånn at jeg har samme plan flere uker etter hverandre. For jeg klarer ikke å komme i mål. Blir det for vanskelig legger jeg det bort en liten stund, og finner noe annet jeg kan jobbe med. For hvis jeg kan få til en annen endring kan det gi meg den mestringsfølelsen som gjør at jeg kan ha styrke nok til å gå gjennom en ny runde med de tingene jeg ikke ennå har fått kontroll på.

Dette kaller vi Halvtimen, på Stamina. Og den er et viktig verktøy for meg. Akkurat nå er jeg så heldig at jeg har en kontaktperson på Stamina jeg deler vurderingene av forrige uke med. Han kan jeg også fortelle hva jeg syns er vanskelig og så får jeg gjerne noen oppmuntrende ord og råd for hvordan jeg skal håndtere dette.

Status

En av grunnene til at dette innlegget kom nå er at jeg har vært ute å kjøre de siste to-tre ukene. Og nå må jeg få kontroll igjen. For vekta går jo feil vei når det går for mye mat inn. Nå har jeg faktisk vært ganske flink de tre dagene som har gått denne uka. Og jeg prøver å gi meg selv ros når jeg står i mot fristelser. All erfaring tilsier at det blir lettere å motstå en fristelse når jeg allerede har klart det en gang den dagen, eller uka. Så da skal jeg jobbe hardt for at nå skal ting bli bedre.

Så ønsker jeg deg som leser en god uke. Og håper du får i deg den type mat som kroppen din trenger. For uansett hva vi trenger må vi fylle på riktig brennstoff.

Blogglistenhits