Tips og triks

På jobben kjører vi to ganger i året en samling for våre kunder. Der har vi foredrag og minikurs. Og noen av disse sesjonene kaller vi “Tips og triks i (programvarenavn)”. Og jeg har selv holdt “Tips og triks i Visma Lønn”, i og med at det er mitt hovedprodukt når det gjelder arbeidsoppgaver.

Nå tenkte jeg å dele noen tips og triks som har hjulpet meg i min livsstilsendring. For av og til trenger vi å tenke nytt. Det er metoder vi kanskje ikke bruker, eller vi har glemt at det kan være nyttig. For i vår hverdag gjør vi ofte det samme som vi har gjort i det siste. Jeg er akkurat likedan. Da jeg satt meg ned for å lage denne lista kom det frem ting jeg ikke har brukt på lenge.

Jeg kom på dette da min datter og min kusines datter bestemte seg for å gjøre noe med sin livsstil de også. Jeg har ordnet en liten bok til dem, hvor jeg har skrevet ned dette, og litt til 😉 Og jeg håper de kan ha nytte av det, og kanskje du kan ha nytte av dette her.

I eksemplene jeg viser dere er det faktiske ting fra min livstilsendring som er brukt.

 • Ha en fast veiedag
  • En fast veiedag gir en mer korrekt oversikt over hvordan vekta utvikler seg. For dersom du veier deg hver dag vil du fort se at vekta kan hoppe opp og ned fra en dag til en annen. Og de dagene den vipper opp kan være skikkelig desillusjonerende. Jeg har veiedag på fredag, for jeg har kosedag på lørdag, og hvis jeg da spiser noe salt snop så slipper jeg at vannet som samler seg i kroppen påvirker vekta mi. Og har jeg hatt en god uke med fin nedgang kan det være med til å gjøre at jeg spiser sunnere også på kosedagen.
 • Mål deg
  • For meg som har nesten 50 kg overvekt er det flere ganger at vekta har stått stille over flere uker. Det kan være skikkelig frustrerende. Jeg kan trene, spise riktig og likevel skjer det ikke noe. Før jeg finner frem målbåndet og tar en kontroll For så kan jeg ha gått inn 2 cm rundt livet siden forrige gang jeg målte. Jeg måler ikke hver uke, men ca en gang i måneden. For det er ikke så lett å holde orden på millimeter, synes i alle fall jeg.
  • DatoMidjeHofteLårOverarmVekt
   8.nov -17112 cm125 cm71,5 cm34,3 cm104,5
   11. mars -18104 cm117,5 cm66,533,596,5
 • Ta bilder av deg selv
  • Dersom du er komfortabel med det kan du ta det i undertøy. Da ser du tydeligere hva som endrer seg. Men det er opp til deg. Jeg har tatt noen sånne. Men de kommer ikke på bloggen. Men bilder i treningsklær deler jeg. Og siden jeg trener i litt tettsittende klær er det likevel mulig å se forandringene som skjer med kroppen min. Det jeg ikke har gjort, men jeg tror jeg skal begynne med er å ta bilder av ryggen. For jeg gjør en del øvelser for øvre rygg, og det hadde vært gøy å se den endringen selv også.

   September 2017

   Mars 2018

 • Ros deg selv
  • Gi deg selv en klapp på skuldra, en stjerne i boka eller hva som måtte passe for deg. Det gjør godt å ha tro på seg selv. Jeg vet at det ikke alltid er like lett. Men det er kjempeviktig.
  • Skryt av deg selv. I perioder tror jeg familien min er litt lei av å høre om hvor flink jeg har vært på trening. For jeg har lært meg at ved å si høyt hvor fornøyd jeg er med egen innsats så gjør det at jeg gleder meg mer til ny trening og nye utfordringer. Som hver gang jeg klarer tyngre vekter, eller mestrer ting PT Salvesen ikke var helt sikker på om jeg ville få til, for eksempel knebøy på bosuball. At jeg klarte en hel del av dem overrasket ham litt. Det er alltid morsomt å overraske han!
  • Og del med andre hva du gjør. Det er ikke sikkert at det alltid passer seg å fortelle hvor mye du får til. Men det kan være fint å fortelle hva endring i livsstil har gjort for deg. Om det gir mer energi, eller du føler deg bedre til sinns. Dette smitter. Og du får garantert mye bra tilbake. Jeg deler jo i hytt og pine hva jeg holder på med, og responsen er stor! Det morsomste må være da jeg ble invitert med i en gruppe på Facebook av noen jeg ikke kjenner, og vi har ingen felles venner. Men hun hadde lest bloggen. En annen ting som har vært koselig er at ei venninne jeg har fra tiden jeg bodde i Pakistan kommenterte på et bilde på Instagram hvor morsomt det var å følge meg. Og jeg skriver bare på norsk, og hun kan ikke et ord norsk. Så her har bildene talt for seg selv. Så kommer alle de som ikke har sett meg på en stund som heier på sosiale medier og kommer med beskjeder om at jeg inspirerer dem til at de får lyst å gjøre noe selv.
 • Belønn deg selv
  • Belønning er ofte en god motivator. Jeg har satt meg delmål underveis, og har planlagt noen belønninger i den forbindelse. Det som er viktig for meg er at belønningen ikke skal være spiselig! Da jeg kom under 100 kg var planen å skjemme bort meg selv litt, men det endte opp med at jeg heller brukte de pengene på noen som trenger det mer enn meg. Og for meg var det en givende opplevelse. En annen ting jeg har gjort er å fikse bryn og vipper hos frisør. Det er sikkert 15 år siden forrige gang. Jeg har hatt andre mål også, ved – 10 kg, -15 kg osv. Jeg har to forskjellige vekter å ta utgangspunkt i. Det ene er all-time-high ca 120 kg. Og så har jeg vekta fra første møte hos PT Salvesen. Den tror jeg var 118 kg. Så jeg varierer litt på hvilken av vektene som skal være utslagsgivende for belønning. Den neste belønningen jeg har bestemt meg for er ved -25 kg hos PT Salvesen. Da skal jeg unne meg selv akryl- eller gelenegler. For jeg har fått så sprø negler nå, de knekker og fliser seg hele tiden. Så det å kunne føle seg litt fin på neglene hadde vært flott.
 • Prøv nye ting
  • Det er en hel liste over ting jeg har prøvd siden august som jeg aldri hadde trodd jeg kom til å gjøre. Dersom du har lest innleggene mine har du lest akkurat den setningen noen ganger. Noen eksempler
   • Styrketrening, som markløft o.l.
   • Løpe
   • Gå i trappemaskin
  • Kanskje det finnes en favoritt treningsøvelse du ennå ikke har prøvd. Nå digger jeg styrketrening. Det å kjenne at musklene virkelig jobber er herlig. Så når jeg for tiden må ta det litt roligere føles det nesten ikke ut som jeg trener, selv om jeg både svetter og jobber hele tiden.
  • Ved å prøve nye ting som du faktisk mestrer øker også selvfølelsen, og det er absolutt ikke å forakte 🙂
 • Lytt til kroppen
  • Det vil si, lytt med et kritisk øre. For av og til vil ikke kroppen at vi skal endre våre vaner. Den liker det den er vant til. Akkurat de tingene kan du godt overhøre. Og så må du finne balansen mellom vondt på grunn av ubrukte muskler og vondt på grunn av skade eller andre ting du faktisk skal ta hensyn til.
   • Jeg har måtte øve på det. For i begynnelsen kjørte jeg på selv om ryggen kranglet. Nå stopper jeg når det stikker i ryggen, men når beina ikke vil mer fordi musklene er slitne kan jeg godt pushe litt til.
 • Lag deg en liste med fordeler med å endre livsstil
  • Ved å skrive ned fordeler med å endre livsstilen din konkretiserer du det, og det gjør det lettere å holde fokus. Lista er dynamisk. For du vil oppdage at det kommer ting du vil føye til, og kanskje andre ting ikke lenger føles så viktige.
  • Les lista med jevne mellomrom. Legg den som notat på telefonen, heng den på badet eller finn ditt sted. Men prøv å hente den frem med jevne mellomrom.
  • Noe fra min liste
   • Jeg vil kunne knyte skolisser uten å bli andpusten og svett
   • Jeg kan handle klær i vanlige butikker, og i vanlig avdeling
   • Jeg orker å bli med familien på aktiviteter
   • Jeg kan kjøpe den bikinien jeg vil, og våge å gå i den der det er andre mennesker
   • Jeg kan kjøpe en stilig vinterjakke
   • Jeg vil kunne unngå å få diabetes 2 (som alt for mange i slekta har)
 • Lag en treningsplan
  • Bestem deg for når du skal trene i forkant. Du kan sette opp en ukesplan, månedsplan eller bare regelmessige dager. Det som passer best for deg. Selv har jeg PT time på tirsdag ettermiddag, bassengtrening midt på dagen på onsdager og stort sett trening sammen med min kjære søndag formiddag. Så hender det at det kommer en trening til inn i mellom. I tillegg har jeg en hund som jeg prøver å få inn noen gode turer med inn i mellom. Og når isen forsvinner blir det nok løping noen av de dagene jeg ikke trener på treningssenteret.
 • Lag en skriblebok
  • Jeg har noen notatbøker jeg bruker. Der har jeg samlet litt av alle disse punktene, pluss at jeg bruker den litt som dagbok. Skriver ned tanker, frustrasjoner og gleder. Det er godt å ha et sted der man skriver opp ting. Jeg har også brukt kognitiv innfallsvinkel på noen av mine utfordringer, så jeg har en strategi for hvordan jeg skulle håndtere situasjoner.

Hvis du fikk noen tips her er jo det flott, og hvis du tror noen andre kunne ha glede av dette er det bare å dele 🙂

Blogglistenhits