Gikk ned 30 kg med hardt arbeid

Overskrifter

Stadig vekk ser vi i media overskrifter som forteller om hvor mye en person har gått ned, og gjerne da med en spesiell diett, eller å ha kuttet ut en dårlig vane. Det er ikke mange ukene siden en nettavis hadde en overskrift om han som hadde gått ned 27 kg ved å slutte og drikke brus. Kjempebra for denne mannen, men samtidig opplever jeg at dette kanskje forenkler vektnedgang.

For det er ikke enkelt å legge om livsstilen. Jeg fikk ikke lest den artikkelen, for den krevde abonnement. Men jeg vil tro at den personen hadde mer enn én uvane. For de fleste som sliter med overvekt har det. Hvis det nå var slik at det var kun det han slet med så vil jeg si han var heldig. Da er det jo lettere å gjøre noe med problemet.

Mine vaner

Når jeg tenker på hvilke vaner, og ikke minst uvaner jeg har ser jeg lett forbedringspotensiale. Som jeg har skrevet om tidligere er jeg alt for glad i potetgull. Jeg kan spise en pose alene. Etter at jeg var på Stamina føler jeg meg skikkelig dårlig når jeg spiser for mye, men det hender likevel at jeg dytter innpå. Ikkje bra! Jeg er også veldig glad i ferske bakervarer. Rundstykker, baguetter o.l. går glatt ned i alt for store mengder. Det er mye vanskeligere å stoppe på riktig kalorinivå når det smaker så godt. Og en annen uvane jeg har lagt meg til i det siste er at jeg alt for ofte kjøper yoghurtnøtter. Det vil si at det spares ikke til den dagen jeg velger å ha en utskeielse. Men det skjer midt i uka, og kanskje flere ganger i uka.

Dette er kanskje de største problemene mine akkurat nå. Jeg vet dermed hvor jeg lett kan ta tak, men det er ikke så lett alltid. Akkurat nå har livet kommet litt i veien. Det har vært mye styr i hodet, og rundt meg som gjør at jeg har ikke klart å stå i mot når fristelsene roper mot meg i butikken. Den indre dialogen kjører, men “styggen på ryggen” vinner stadig vekk.

Langvarig jobbing

For dere som har fulgt meg lenge vet dere at jeg startet min livsstilsendring i 2017. Da begynte jeg å trene med PT og han ga meg også en matplan. Dette var begynnelsen på min vektnedgang. Med hans hjelp gikk jeg ned mellom 20 og 25 kg. Så sluttet han som PT, og jeg stod alene.

Jeg klarte meg likevel greit en stund alene. Men på nyåret i år så jeg at jeg klarte ikke kvitte meg de kiloene som hadde sneket seg på i løpet av desember, og jeg klarte heller ikke å stabilisere vekta. Så da jeg var på overvektsklinikken ba jeg om henvisning til Stamina.

Jeg var utrolig heldig og fikk innvilget opphold fra slutten av april. Og den lykkefølelsen som gikk gjennom kroppen da jeg fikk den telefonen kan best sammenlignes med forelskelsesrus. Det sitret i hele kroppen og jeg måtte bare fortelle det til alle rundt meg.

Stamina

Jeg dro dit optimistisk og klar for ny motivasjon. Der fikk jeg 8 uker med trening hver dag, som regel to ganger veiledet av en fra overvektsteamet der. Vi hadde en teoritime hver dag. Der tok de opp alt fra ernæring, planlegging til hva som kan bli problemer fremover.

Trening hadde jeg ganske god kontroll på. Men det jeg fikk på teoritimene ga meg noen aha-opplevelser. Da spesielt de timene psykologene hadde. Å se sammenhengen mellom alt som har skjedd og det som fremdeles skjer som påvirker meg sterkt mentalt og hvordan jeg reagerer med mat var veldig opplysende. Før jeg kom visste jeg jo at jeg er en emosjonell spiser. Jeg spiser på alle følelser. Trøstespiser, spiser fordi jeg kjeder meg, når jeg skal feire noe og alt annet du kan komme på.

Velkjente øvelser var også på programmet.

 

Spinning med nye venner er gøy!

Så i løpet av oppholdet begynte jeg å “rydde” i det mentale, og særlig det som kan lage et psykisk stress. Og det er det som fremdeles preger mine valg. Men nå har jeg kommet et godt stykke på vei i denne prosessen, så nå må jeg få tilbake de gode rutinene jeg hadde med meg hjem fra Stamina.

Foreløpig resultat

Kurven for vektnedgang spretter litt opp og ned, som for de aller fleste som driver med en konservativ vektnedgang. Men totalen går jo nedover. Når jeg møter personer jeg ikke har sett på en stund kan jeg få kommentarer som at det ikke er noe igjen av meg, eller at minst halvparten av meg er borte. Det stemmer jo ikke. Jeg har fremdeles 10 kg, i alle fall, som jeg gjerne skal ha bort. Men så langt har jeg jobbet bort 30 kg, det tilsvarer en kvart 2017-Annika.

Når jeg ser tilbake på bilder fra før jeg begynte å gjøre endringene i 2017 er det helt utrolig hvor stor jeg var. Sønnen min kjente meg ikke igjen på et bilde, og jeg sliter fremdeles med å skjønne hvorfor klær som satt som et pølseskinn før nå slenger rundt kroppen.

Andre effekter

Jeg får stadig kommentarer som at nå sliter jeg vel ikke så mye psykisk som jeg har gjort. Eller at nå har jeg vel masse energi. Til dette er svaret, jeg er ikke helt sikker. For energien er jo litt bedre. Men ikke sånn at jeg klarer å gjøre masse på kort tid uten å bli så kjørt at jeg må bruke en til flere dager i ro for å komme meg. Psykisk må jeg se en ny vinter an før jeg svarer mer bastant. Fjorårets vinter ble tung etter som dagene gikk. Men som legen min sa, det kan være det hadde vært verre om jeg ikke holdt på med de endringene som jeg gjorde.

Men det jeg kjenner er at jeg har jo begynt å få litt kondis! Jeg blir andpusten av å gå i bakker, eller kjøre meg litt hardt. Men til forskjell fra tidligere henter jeg nå inn meg selv mye raskere. Og jeg kan ha et mye høyere tempo når jeg går turer.

På toppen av Sukkertoppen i Ålesund.

 

Oslos bratteste gjennomført sammen med min kusine, i regn og søle.

 

På tur i en løype som svei hardt i lungene før jeg begynte med trening.

 

2. gang opp Vikersundbakken.

Veien videre

Nå må det bli skjerpings her. Det er en del som skjer i helgene fremover, så jeg må få inn gode hverdagsrutiner sånn at det er lettere å håndtere de spesielle dagene. Jeg har satt meg et noe hårete mål frem til neste oppfølging på Stamina. Jeg vil ned 4 nye kg. Min oppfølgingsperson mente først at hvis jeg klarer å holde vekta stabil bør jeg være fornøyd, i og med hvilken periode vi går inn i. Men for meg er tre måneder uten vektnedgang ikke så fristende.

Så nå skal jeg ta meg selv i nakken, spise etter anbefalingene fra Stamina, trene regelmessig og sette meg på sykkelen til jobb i stedet for å kjøre. Jeg har tross alt kjøpt ny sykkel til det formålet.

Blogglistenhits