Jeg skal begynne på mandag

Å gjøre en endring

Hvor mange av oss har ikke sagt nettopp disse ordene? Jeg skal begynne på mandag, eller etter ferien. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sagt de tingene. Og det triste er at jeg har sagt liknende ting de siste månedene. I morgen, eller på mandag har gått igjen. En ting som kanskje er enda kjedeligere er at selv om jeg har begynt morgendagen, eller mandagen, bedre så har det kanskje holdt en dag, eller to. Så har jeg vært tilbake i dårlige vaner.

Hva skjedde?

Akkurat hva som skjedde, eller når det skjedde har jeg ikke helt klart å finne ut av. Men noen medvirkende faktorer er jeg klar over. Og igjen så skriver jeg ned hva jeg har tenkt. Kanskje du kan relatere til noe av det, og i så fall er jo det fint.

En av tingene som skjedde var at PT Salvesen fortalte meg for en god stund siden at han kom til å gi seg som PT. Det var da noen av tvilstankene begynte å komme. Jeg har nevnt dette før, tvilen på at jeg kan klare å fortsette ferden uten ham. Han har lært meg mye, men all tidligere erfaring viser meg at jeg klarer ikke gjennomføre en så stor endring. Så jeg blir lett tvilsom til egen evne til endring. Heldigvis har jeg i løpet av den lange tiden jeg har samarbeidet med PT Salvesen fått et godt forhold til ham. Så jeg tror nok jeg kan sende ham et lite nødrop om jeg føler at ting går helt på trynet, selv om han selger motorsykler, eller hva annet han finner på.

En annen ting som har ødelagt den mentale biten er at skulderplagene ble så langvarige. I begynnelsen var det nesten litt artig å ha en treningsrelatert skade. For hvem skulle trodd det? Ikke jeg i alle fall. Men at dette nå har hemmet mine treningsøkter så lenge er ikke morsomt lenger. Og evnen til å holde meg selv i gang i denne situasjonen har vært vanskelig. Jeg har vært på mine økter sammen med PT Salvesen, men det har vært lite når jeg selv har måtte ta ansvar for egen trening.

Med disse to tingene som påvirker trening har også hodet blitt påvirket. Hvis jeg ikke klarer å trene er det da er det ikke noe poeng i å spise sånn som PT’en har sagt jeg bør gjøre for å gå ned i vekt.

Hva kan jeg gjøre videre?

Det aller enkleste først. Det er mye viktigere hva jeg stapper i munnen enn hva jeg trener med tanke på helse og vektnedgang. For det skal veldig mye trening til for å skape kaloriunderskudd hvis du ikke passer på hva du putter inn i kroppen. For det kan fort være at vi spiser det “lille” ekstra i tillegg til den vanlige maten. Og har vi egentlig spist opp den fornuftige kalorimengde og fortsetter å putte ting i munnen blir det overskudd, uansett om den maten du spiser er sunn eller ikke.

Så det er helt klart at jeg må i alle fall få orden på maten. Uansett finnes det ingen unnskyldning til å ikke gjøre noe der. Jeg må “bare” få tilbake lysten på å spise middag. For den er totalt borte. Og jeg trenger den for å få matrytmen på plass.

Når det gjelder trening er jeg litt på gang. For med ønske om å klare veien videre etter at PT Salvesen gir seg for godt har jeg funnet meg et nytt treningssenter. Jeg følte behov for å finne en annen forpliktelse til å dra på trening enn pt-timer. Så et treningssenter som tilbyr gruppetimer ble dermed mer aktuelt. Valget falt på Family Sports Club, for de holder til under 2 km hjemmefra. Jeg kjører forbi nesten uansett hvor jeg kjører. Dermed er unnskyldninger for å ikke dra innom mye vanskeligere å finne, og i alle fall å rettferdiggjøre. En annen bonus der er at det er ordentlige garderober (med badstue!!). Så jeg kan trene på vei til jobb, eller andre ting uten å måtte regne inn tid til å kjøre hjem og dusje.

Jeg har allerede vært på tre gruppetimer. Det har vært yogainspirerte timer alle sammen. Og i alle fall to av dem er timer jeg vil prøve å gå på hver uke. Jeg har allerede meldt meg på timen i uken fremover. En ekstra bonus er at jeg oppdaget at Veronika som jobber på Farmateket også trener der, og hun liker også disse yogainspirerte timene. Så på fredag var vi på yoga sammen. Og etter timen satt vi og nøt gratis kaffe og pratet i nesten en time etter det.

Inspirasjon

For å fortsette prosessen trenger man gjerne litt inspirasjon. Og den kan være vanskelig å finne. Jeg har funnet mye inspirasjon på Instagram, og litt på diverse grupper på Facebook. Men Instagram er helt klart en plattform hvor jeg finner så mange som er i den prosessen jeg er i. Noen har oppnådd vektmålet, andre ikke. Felles for alle er at vi kan ikke miste fokus. For gjør vi det så ødelegges alt. Vi vil legge på oss igjen, og slutte å trene hvis vi mister fokus. Og dette er det flere av de jeg følger som forteller om. Hvordan en periode med lite fokus har ødelagt så mye for dem. Både i form av vektoppgang og dårligere fysisk form.

En annen ting jeg gjør, som noen kanskje mener er tåpelig, er at jeg ser på en serie på YouTube. Det er en serie om en de kaller Fat Doctor. En engelsk lege som jobber for å gi ekstremt overvektige mennesker operasjon for å komme i gang med et verdig liv igjen. Jeg ser ikke på dette fordi jeg føler at jeg noen gang har trengt en operasjon. Men jeg ser på det for de snakker om mekanismer rundt det å være overvektig. Og de gjelder også for oss som ikke har vært så ekstremt overvektige. Og så er jeg så ufattelig glad for at jeg klarte å ta tak før det kom så langt at jeg ble immobil på grunn av vekt.

Jeg vil også nevne ei som jeg følger på Instagram, Marte. Hun er ei jente med futt og fart, strutter av energi. Hun har vist meg at vi kan gjøre ting, på tross av overvekt. Hun har fullført forskjellige løp. Det er hinderløp og gateløp. Nå har hun også opprettet YouTubekanal hvor hun på en så energisk og menneskelig måte tar opp forskjellige temaer rundt det å leve. Både med tanke på å være overvektig, men også andre ting som hun er opptatt av. Så hvis du skulle ha lyst til å få innblikk til ei jente fra Fauske som har flyttet til Tigerstaden er dette jenta å følge.

Dere lesere

For meg betyr det at jeg har vært så offentlig med min livsstilsendring gjort det hele mer forpliktende. For før når jeg har slanket meg har jeg ikke snakket så mye om det før jeg eventuelt har sett resultater. Og jeg gjorde for så vidt det denne gangen også. Det var først da jeg hadde holdt på en stund at jeg begynte å skrive om det. Men det at jeg skriver, og det at en del av dere har gitt så gode tilbakemeldinger om at dere liker jobben jeg gjør, og at dere blir inspirert av meg, gjør at jeg føler en større forpliktelse til å fortsette.

For jeg er ikke i mål. Ikke på noe plan, det har de siste ukene virkelig bevist. For selv om jeg hadde vært på en vekt jeg var fornøyd med er jeg ikke fornøyd med hvordan kostholdet har vært i det siste. Det har vært mest fokus på at jeg ville ha mat jeg virkelig koser meg med, i stedet for å ta meg bryet med å lage det som er bedre for meg. Som ikke smaker vondt i det hele tatt. Men det har ikke den siste lille snerten som kommer fra sukker og andre lite sunne ingredienser.

Fremover

Nå er faktisk snart oktober også over. Det betyr at det er bare to måneder igjen av dette året. Dette året har ikke vært like fruktbart med tanke på vekttap. Men på treningsfronten har det skjedd mye. Jeg har klart å gjennomføre Rosa Sløyfeløpet, med mer løping enn jeg hadde trodd da jeg stod på startstreken. Og siden jeg (og min kusine) har meldt oss på både KK-mila og skal på Rosa Sløyfeløpet i 2019 er det bare å fortsette med treningen.

En annen ting jeg vil være med på er et skikkelig terrengløp. Det ser så morsomt ut! Krabbe i gjørme, klatre i tau, klatre over vegger og hoppe over diverse hindere. Å være med på et sånt løp hadde vært så kult. Jeg nevnte det for min kjære og eldstedattera, hun ble helt tent hun også. Gubben, han var litt mer tvilende. Så hvis skuldra tillater det, så skal jeg trene med tanke på å gjennomføre et sånt løp.

Så vil jeg bare ønske dere en fin helg. Og har du ikke startet ennå så kan du starte nå. Når det gjelder mat kan du ha lørdagskos, og så kanskje gjøre noen endringer fra og med i morgen, om du trenger det. Er faktisk ikke alle som trenger det. Men selv er jeg på dag to av bedre matvaner. I dag er det kosedag. Så resten av dagen kan jeg spise det jeg vil. Og i morgen, da er det vanlig dag. Ikke noe snop, eller annen drittmat før neste lørdag.

Blogglistenhits